Varmepumpe FAQ

Læs de almindelige spørgsmål der bliver spurgt om 

Svar på de mest spurgte spørsmål ?


En luft til luft varmepumpe består af en inderdel og en ude del. Udedelen opsamler energien i luften og omdanner den til varme og pumper den ind i indedelen hvor luften suges ind og energien overføres til luften (Recirkulering). Inderdelen fordeler så luften ved hjælp af en blæser der sørger for at varmen kommer ud i husets rum.

Brændeovn og en varmepumpe er en rigtig god kombination, varmepumpen hjælper brændeovnen med at cirkulere varmen rundt til husets øvrige rum.
Ved skift fra el radiatorer til en luft til luft varmepumpe kan du sparer 50-70 procent på varmeregningen.


Skal jeg bare tager bare den med det højste SCOP-værdi, ELLER ?


SCOP –Seassonal Coefficient of Performance – Varmefaktor (Den nye måling fra 2013)giver en langt mere nøjagtigfastsættelse af varmepumpens effektivitet: Den definerer varmepumpens ydelse i løbet af varmesæsonen.En SCOP-værdi på 4,8 betyder f.eks., at varmepumpen i gennemsnit leverer 4,8 gange så meget energi end den elektriske energi, den bruger.

*Men husk på!at den højeste SCOP behøver ikke være den mest økonomiske eller en kvalitets varmepumpe. Målingen bliver fortaget ved +7ºC i danmark ligger vi i gennemsnittet på 0ºC om vinteren, så man skal se på hvad SCOP-værdien er ved 0ºC, -7ºC, -10ºC derved får man et bedre indblik på hvor god varmepumpen er, hvis disse målinger ikke er at finde på varmepumpen er det nok fordi at varmepumpen ikke er særlig god ved disse temperature.

Det kan være svært hvilken varmepumpe man skal vælge, det vil vi selvfølgelig gerne være behjælpelig med.
En tommelfingerregel er altid at vælge den varmepumpe med højest SCOP-værdi (Coefficient of Performance) MEN… Varmeeffekten (varmeafgivelse ved lave temperature) er også en væsentlig del at få med.


Kan en luft/luft varmepumpe klare hele mit varmeforbrug ?


I første omgang nej, en varmepumpe er kun et supplerende varmekilde til det eksisterende varmesystem, for eksempel en brændeovm, har man disse 2 varmekilder har man en fantastisk varme.
En varmepumpe opvarmer ca. 80-90 % af ens varmebehov, men de er blevet meget bedre end i gamle hvor de kun virkede ned til 0º C idag afgiver de varme ned til -15º-20º C.
Kvalitets varmepumper kan typisk holde en temparatur på omkring 20º – 22º C indenfor ved en udetemparatur på 0º udenfor.
-5º: 18º – 22º C
-10º: 17º – 20º C
-15º: 15º – 18º C

(* ved normalt isoleret hus)


Kan en luft/vand varmepumpe klare hele mit varmeforbrug ?


Ja, idag med den nye teknologo og varmepumper kan gå langt ned i udetemparatur, kan den både klare opvarmningen og brugsvandet i huset.

Virker min luft til luft varmepumpe stadig når det fryser udenfor ?
Alle vores varmepumper er designet til brug i Nordisk klima og fungerer ned til mindst -15/-25 °C.(Afhængig af model)

Larmer en varmepumpe

Både ja og nej, ligesom et oliefyr eller gasfyr, opvaskemaskiner, køleskab ect. så har varmepumpen også nogle bevægelige dele i sig som kan sige noget, afhængig aftemperatur og hvor meget den skal lave, typiske lyde der høres er Blæsersusen, kølemiddels susen i rørene, kompressor lyde, materialets udvidelse / sammentrækning ved varme/kulde påvirkning.


Kan en varmepumpe ise til ?


Det sker heldigvis ikke så tit mere, men det er set at selv de bedste varmepumper iser til i udedelen, men typisk er det fordi de er meget udsat feks. hvis man har en åbning direkte ud mod en mark eller havet hvor vinden rigtig kan komme til at blæse kold luft sammensat med hård frost i en lang periode, men de fleste varmepumper leveres i dag med varmekabler i bundpladen og hotgas afrimning, men man skal stadigvæk holde øje med udedelen.

Fungerer en luft til luft varmepumpe også som aircondition/klimaanlæg?

Ja, dem du køber hos varmepumpesalg ApS er der også aircondition på.


Må jeg selv installerer min varmepumpe/aircondition ?


Nej… en luft til luft varmepumpe skal efter loven installeres af enautoriseretvarmepumpe installatør.

OBS! Der er mange der “SAGTENS” kan monter din varmepumpe, men mange er ikke KMO godkendt og ved desværre ikke hvad de laver, måske billig men dyr i længden, brug en fagmand.

Hvor bør en luft til luft varmepumpe installeres ?

Indedelen skal “normalt” installeres i det største rum i huset. Montøren er profesionel og kan hjælpe med opgaven, eller kom ned i butikken med en tegning af huset og vi hjælper gerne.


Hvorfor varmer min luft til luft varmepumpe ikke i perioder ?


Når en varmepumpe afrimer vendes processen “hotgas afrimning” og varmen sendes istedet til udedelen.
Processen tager cirka 8 til 12 min. Afhængig af model kan afrimningen forekomme optil flere gange i timen ved kolde perioder,
Mens varmepumpen afrimer kan lyden på din varmepumpe lyde anderledes, dette er helt normalt.
Når afrimningen sker kan der i visse tilfælde komme koldt luft ud af indedelen.


Giver luft til luft varmepumper bedre indeklima?


Ja, det gør den, specielt mange allergikere oplever bedre indeklima efter montering af en luft til luft varmepumpe.
De varmepumper, der findes i dag, har avancerede filtersystemer med et grovfilter, som opfanger støv og allergifremkaldende stoffer, virusser og bakterier.

Hvor meget strøm bruger en luft til luft varmepumpe ?

Det afhænger af hvor højt en temparatur der ønskes i rummet, ude temparaturen og isoleringen har også noget at sige, men en tommelfingerregl siger at der spares fra 50<65 % af ens varmeudgift hvis man har elvarme.


Hvor tit skal luft til luft varmepumper renses ?


Filteret i indedelen skal renses hver 2. uge, vær særlig opmærksom på ikke at beskadige filterne, brug evt. børsten på støvsugeren eller en blød kost.
Har du beskadiget filterne udskift dem da hurtigst muligt. Varmepumpens kondensator/fordamper renses og disinficeres af montøren ved det årlige service.
Årligt service bestilles på tlf. 20 71 80 81.


Skal der laves service på min varmepumpe ?


Hvis der er mere end 1 kg. kølemiddel er der lovpligtig service en gang om året. Du kan se på typepladen på udedelen hvor mange kg/gram der er påfyldt dit køleanlæg.

Hvis du har udvidet Garanti på din varmepumpe, kan du også være forpligtiget til service en gang om året.


Hvor lang levetid er der på en kvalitets varmepumpe ?


Serviceres og renses din luft til luft varmepumpe løbende, kan den normalt holde fra 8 år og helt op til 15 år afhængig af drift.

Billige Varmepumper Vs. Kvalites varmepumper.

Der findes p.t. stadig en række billige produkter på markedet i Danmark, som er teknisk og kvalitetsmæssigt meget forskellige fra kvalitets-varmepumper, men pas på der findes også billige varmepumper der faktisk sælges dyre, typisk kan man købe disse varmepumper i diverse byggemarkeder og på nettet, mit råd er at holde jer fra varmepumper solgt igennem byggemarkeder.

Det er vigtigt, at du sikrer dig, at varmepumpen kan køre under det danske vejrforhold og det er vigtigt, at der også kan skaffes reservedele til din varmepump mange år frem, dette er ofte ikke tilfældet med de billige varmepumper solgt igennem byggemarkeder.

Der findes kun en lille håndfuld varmepumpe fabrikanter i verden der er seriøse og laver kvalitets varmepumper, i danmark findes der.

  • Panasonic
  • Mitsubishi Electric / Mitsubishi Heavy Industries
  • Daikin
  • Toshiba
  • Sharp (som laver Bosch, IVT, Aermec)


Varmepumpe fabrikanter måler deres varmepumper forskellige, men hvis vi nu måler alle varmepumper ens får vi en helt anden billede feks. kan man på denne graf som vi har lavet ud fra de værdier som er tilgængelig fra Importørene i Danmark og Prøvnings Institutet i Sverige.


Varmepumpe effekt.


Varmepumpe effekt er den varme varmepumpen kan afgive ved en bestemt temperatur, dvs. hvis effekten falder hurtig ved feks. 0º C så skal man tilsætte anden form for varme, jo hurtiger den falder jo mere skal man tilsætte og så bliver den økonomisk dyre i drift.
Nye varmepumper såsom Panasonic HZ25XKE, HZ35XKE, NZ25YKE, NZ25YKE ect. har den nye teknologi indbygget dvs. varmepumpen har den samme norminele effekt (Varme) helt ned til -15º C, før den begynder at miste effekten.

Det er derfor en god idé at kontakte et autoriseret kølefirma, inden du køber en varmepumpe, det kan spare dig for mange problemer og ærgrelser med din varmepumpe.


Lad være at snyde dig selv.